Nieuw op Canvas: Gek en geniaal


Psychosegevoelige mensen maken samen met bekende artiesten kunst


In Gek en geniaal maken we kennis met acht psychosegevoelige mensen. Ze lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis en/of een andere aandoening. Allemaal gaan ze de uitdaging aan om samen met een gerenommeerde kunstenaar of artiest een kunstwerk te maken.

Ze geven ons een inkijk in hun persoonlijke leefwereld door hun psychotische ervaringen via kunst te verbeelden. Zo gunnen ze ons een blik in hun leven, hun hoofd en hun ziel, waardoor we de kans krijgen hun psychose beter te begrijpen.


Lees verder

29/11/2017

Vrijheidsbeperkende maatregelen in de kinder- en jeugdpsychiatrie


In 2016 startte de Zorginspectie met een thematische inspectieronde rond vrijheidsbeperkende maatregelen (VBM) in alle kinder- en jeugdpsychiatrische diensten van Vlaanderen. Het inspectieverslag van ons ziekenhuis kan u hier raadplegen, evenals onze toelichting (klik hier) en onze visie op het omgaan met agressie (klik hier). 

Als ziekenhuis zijn wij er alvast van overtuigd dat de aandacht voor dit thema een dynamiek in gang zal zetten waarbij de sector én de Overheid zich als partners engageren om een verantwoord ethisch zorgbeleid te realiseren. Op de website van Zorgnet-Icuro (netwerk van zorgorganisaties) kan u de visienota rond dit thema nalezen en een zicht krijgen op zowel de engagementen vanuit de geestelijke gezondheidszorgsector als de noodzakelijke randvoorwaarden om deze engagementen te realiseren.     

26/10/2017

"De IBE's binnenstebuiten" - 7e actorenvergadering


De partners van het zorgtraject justitiële jongeren West- en Oost-Vlaanderen organiseren in kader van de 7e Actorenvergadering op 7 november een opendeurdag in de drie Oost- en West-Vlaamse IBE’s:

  • De Patio
  • De Branding
  • Yidam


Professionelen die meer wensen te weten over het reilen en zeilen in een IBE  krijgen de mogelijkheid om twee IBE’s te bezoeken op één dag waarbij ze uitleg zullen krijgen over de werking, methodieken, zorgopdrachten, therapie-aanbod, … Tevens wordt een rondleiding op de afdeling voorzien. 

Wegens de grote interesse zijn reeds alle plaatsen volzet.


22/10/2017

Theatervoorstelling ROTS


Loes Swaenepoel en Tim Taveirne (KASK), twee jonge makers die nu al o.a. Theater aan Zee en Fringe festival haalden, begeleiden mensen in behandeling bij PZ Heilige Familie Kortrijk en hun begeleiders in een bijzonder traject. Theatermaker, regisseur en cineast  Jan Geers volgt het parcours dat tot een voorstelling leidt die een inkijk geeft in de psychiatrie.

Lees verder

20/09/2017

Mensen centraal in zorg