Het PZ H. Familie is gespecialiseerd in de diagnosestelling en behandeling van volwassenen met psychische moeilijkheden. Door ons uitgebreid aanbod aan zorgvormen kunnen wij steeds zorg op maat bieden: consultatie bij een psychiater, volledige opname op een gespecialiseerde zorgafdeling, dagopname, specifieke nazorgprogramma's, psychiatrische zorg in de thuissituatie, enz.
Als patiënt wordt u steeds als mens in z’n totaliteit benaderd dankzij ons multidisciplinair en gespecialiseerd behandelaanbod.
Indien aangewezen stelt de psychiater medicatie voor als onderdeel van het behandelplan. Bij vragen over medicatie kunt u steeds bij uw psychiater of het verplegend personeel terecht.
Naast de aandacht voor het psychisch welbevinden worden ook lichamelijke klachten opgevolgd door de psychiater samen met de interne huisarts, die wekelijks consultaties houdt in ons ziekenhuis.
In het kader van neurologische onderzoeken en electroconvulsietherapie is er een nauwe samenwerking met AZ Groeninge.
Een team van pastorale medewerkers is beschikbaar om naast het behandelplan aandacht te hebben voor spirituele en zingevingsvragen naar aanleiding van uw opname.
Er kan ook altijd beroep gedaan worden op een vertegenwoordiger van uw godsdienst of levensbeschouwing.
De psychotherapeutische behandeling is een belangrijke pijler in onze werking. Aan elk zorgprogramma is naast een psychiater ook een klinisch psycholoog verbonden. Psychotherapie bestaat uit zowel individuele sessies als groepssessies.
De twee belangrijke stromingen die gehanteerd worden, zijn de cognitieve gedragstherapie en de systeemtherapie. Binnen deze kaders beschikken we over expertise in traumatherapie, EMDR, schematherapie, ...
De sociale dienst staat u tijdens uw opname met raad en daad bij om al uw administratieve zaken op punt te stellen. De sociale dienst behartigt ook de goede voorbereiding en regeling van uw ontslag uit het ziekenhuis.
Tijdens uw opname zorgt onze sociale dienst - samen met de andere teamleden - voor een optimale opvang van uw familieleden en wordt verkend hoe uw partner en uw gezin betrokken kunnen worden bij uw behandel- en herstelproces. Daarbij hebben we ook bijzondere aandacht voor kinderen binnen het kader van onze KOPP-werking (Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen). Wenst u hierover meer informatie, neem dan gerust contact op met een medewerker van de sociale dienst.
Tijdens uw behandeling is er een ruim aanbod aan therapeutische activiteiten zoals psycho-educatie, sociale vaardigheidstraining, communicatietraining, geheugentraining, …
Wetenschappelijke evidentie bevestigt de positieve impact van beweging op de mentale gezondheid. Sport, bewegingstherapie, relaxatietherapie, mindfulness en ontspannende activiteiten maken daarom deel uit van het therapieprogramma.
Beeldende therapie is een creatieve en ervaringsgerichte therapievorm waarbij je via beeldende materialen en werkvormen aan de slag kan met hindernissen, problemen en uiteenlopende gevoelens.
Muziektherapie is een non-verbale, ervaringsgerichte therapie. Het gaat over muziek beleven, elk op zijn eigen manier. Dit gebeurt aan de hand van muziek beluisteren, bestaande muziek naspelen, improviseren, zingen, liedjes schrijven, muzikale spelsituaties, etc.
Ter ondersteuning van de diagnosestelling kunnen bijkomende testonderzoeken voorgesteld worden.